Malware is iets wat we soms tegen komen bij onze klanten, gelukkig komt dit niet vaak voor maar zeker voor bedrijven is dit wel iets om over na te denken. Wij bieden voor bedrijven diverse oplossingen die je kunnen helpen om veiliger met je ICT om te gaan. Een voorbeeld is Ransomware beveiliging van SpinOne voor Microsoft 365 en Google Workspace.
Hieronder zetten we het een en ander uiteen omtrent wat Malware is.
Malware (malicious software) is een verzamelnaam voor alle kwaadaardige software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren en op meerdere manieren schade toe te brengen. Het is een stuk code dat is geschreven en kan computersystemen op meerdere manieren schade toe brengen. Malware kan computers infecteren en bestaat uit verschillende vormen zoals virussen, wormen, adware, ransomware, trojans, spyware en bits. De bekendste soort malware is het virus. Een computervirus verspreidt zich door kopieën van zichzelf te sturen. Computerwormen hebben vergelijkbare eigenschappen als virussen en verspreiden zich via netwerken. Adware komt in je computersysteem middels advertenties, meestal in de vorm van pop-ups. Het is niet altijd kwaadaardig maar kan wel je beveiliging aantasten waardoor het makkelijker is om binnen te dringen met malware. Ransomware is agressiever en gijzelt je bestanden door ze middels kwaadaardige software te versleutelen. Vaak moet er losgeld betaald worden om weer toegang te krijgen tot je bestanden. Spyware verzamelt voornamelijk persoonlijke gegevens en betaalgegevens en trojans (ook wel trojaans paard genoemd) zijn schadelijke programma’s die zich voordoen als nuttige applicatie maar computers beschadigen of gegevens stelen nadat het programma is geïnstalleerd. Tenslotte bestaan er bots, een afkorting van internet robots. Het zijn wormachtige programma’s die zichzelf kunnen verspreiden en verbinden met een server. Een server kan vervolgens een heel netwerk van geïnfecteerde computers aansturen, ook wel een botnet genoemd. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt voor DDos-aanvallen of het verzamelen van wachtwoorden.
Door wie wordt malware ontwikkeld?
Malware wordt vaak ontwikkeld door en voor criminelen. Meestal wordt malware gemaakt door groepen hackers om geld mee te verdienen door middel van het vragen van losgeld. Het kan ook ontwikkeld worden om ergens tegen te protesteren, om een securitysysteem te testen of te gebruiken als oorlogswapen. Malware kan door hackers zelf worden verspreid of worden verkocht aan het darkweb. De criminelen strijken dan een percentage van de opbrengsten op. Vaak worden geraffineerde tactieken toegepast waarmee computergegevens vergrendeld of ontoegankelijk worden gemaakt. Het grootste gevaar is dat hackers online bankgegevens stelen en deze informatie gebruiken om rekeningen leeg te halen of ongewenste creditcardaankopen doen. Ook kunnen ze op deze manier bankgegevens doorverkopen op bijvoorbeeld de zwarte markt.
Hoe wordt malware verspreid?
Malware wordt op verschillende manieren verspreid. Bijvoorbeeld door het downloaden van gratis software van internet of legitieme software met daarin heimelijke malware. Ook wordt malware verspreid door het bezoeken van websites die geïnfecteerd zijn met malware. Daarnaast kan je klikken op een neppe foutmelding of pop-up venster waarna er malware wordt gedownload. Wat vaak gebeurd is dat een e-mailbijlage malware bevat en zo op een computer of netwerk beland. Het is belangrijk om je goed te beschermen tegen malware.
Hoe zorg je ervoor dat jouw computer of netwerk vrij blijft van malware?
Om je zo goed mogelijk te beschermen tegen malware is het belangrijk om zelf goed op te letten en om beveiligingssoftware te gebruiken. Let bijvoorbeeld goed op bij verdachte e-mails, open ze niet maar verwijder deze meteen. Vaak zien ze er betrouwbaar uit maar zijn ze dat niet. Wees alert als er wachtwoorden worden gevraagd en als de e-mail linkjes bevat die verdacht zijn of niet logisch afkomstig zijn van de afzender. Een goed wachtwoordbeheer is ook erg belangrijk en kan je zelf uitvoeren. Naast oplettendheid is goede malwarebescherming belangrijk. Antivirussoftware controleert je computer automatisch op malware en kan malware in een vroeg stadium opsporen en voorkomen dat het zich verder verspreid. MacHelp kan je helpen bij het installeren van malwarebescherming.
Wat kan MacHelp voor jou betekenen?
Onze belangrijkste tip is: ga niet op websites surfen waar je niks te zoeken hebt. Wil je een programma downloaden, doe dit dan bijvoorbeeld via de officiële site van dat programma en niet op een site die er op lijkt. Gebruik je een windows computer dan kunnen wij een Windows defender en/of virusscanner voor je installeren. Daarnaast kunnen wij een programma voor je installeren dat jouw computer en computersysteem beschermt tegen malware. Ook tegen ransomware kunnen wij jouw computer en computersysteem beveiligen. Dit geldt zowel voor particulieren en bedrijven.
Heb je op enige manier het idee dat er malware op jouw computer of netwerk is beland, laat dan alles vallen, bel MacHelp en laat onze specialisten met je meekijken. Omdat er veel verschillende soorten malware zijn, kijken we per situatie hoe we kunnen helpen en wat daarvoor nodig is.